Maxa hygienen hemma – 10 tips

1. Spola igenom duschmunstycket

Duschmunstycket är vått och då trivs bakterierna där. Om du har varit bortrest ett par dagar och inte använt duschen, är det viktigt att du spolar igenom munstycket några minuter med varmt vatten innan du duschar.

2. Tandborsten kräver specialbehandling

Det är vanligt att sätta tandborsten i ett glas eller en mugg på en hylla ovanför tvättstället, men det finns lika mycket bakterier i tvättstället som i wc-stolen, så därför ska du tänka dig för innan du lägger ifrån dig tandborsten. Står tvättstället vid sidan av wc-stolen ökar risken för bakterieangrepp på tandborsten. Det bästa är att förvara den i ett stängt skåp.

3. Vad sätter du på köksbänken?

När du har handlat och kommer hem med dina varor är det frestande att sätta påsarna på köksbänken. Men gör inte det – påsen har stått på golvet i affären och i bilen och kan vara full av bakterier.

4. Ta av ringar och andra smycken och tvätta händerna noga innan du börjar arbeta i köket

Bakterierna frodas på händerna och sprider sig lätt till maten, så var därför noga med att tvätta händerna innan du börjar.

5. Torka händerna med hushållspapper

Det är praktiskt med en handduk i köket, men inte särskilt hygieniskt. Torka i stället händerna i hushållspapper.

6. Disktrasan är en bakteriehärd

Bakterier trivs där det är varmt och fuktigt, till exempel i en disktrasa. Byt därför ut trasan varje dag. Det gäller för övrigt också diskhanddukar och andra handdukar som används i köket.

7. Tvättmaskinen

Innanmätet och facken för tvättmedel och sköljmedel. Här finns alltid fukt, rester av tvättmedel, sköljmedel samt luddrester. Allt är favoriter för jästsvampar och mögelsvampar. Så småningom börjar det man tvättat lukta skunk redan när man tar ut det ur tvättmaskinen. Rengör med varmt vatten och lite diskmedel och använd en trasa och en uttjänt tandborste att skrubba med.

8. Möblera om

Hur du möblerar ditt hem har en stor påverkan på hur mycket damm som samlas. Möblera inte ända in i hörnen där dammråttorna trivs. Ha så lite textilier (gardiner, överkast mm) som möjligt, då de är riktiga dammsamlare. Och övermöblera inte, less is more, och mycket enklare att hålla rent.

9. Byt handdukar ofta

Handdukar och tvättlappar i badrummet blir snabbt smutsiga, och det kan vara svårt att se om de är mörka. Byt handdukar minst en gång varje vecka. Har du flera barn ska handdukarna bytas flera gånger varje vecka.

10. Bakterier älskar tvålrester

Kalk- och tvålrester i duschrum och badkar ger bakterier fina förutsättningar att trivas. Skölj av och torka rent badkar, dusch och golvbrunn efter varje bad och dusch.