Att välja bänkskiva till köket är ett av det svåraste (och dyraste) beslutet vid en köksrenovering. Valen är många, det finns bänkskivor i betong, corian, marmor och sten – för att nämna några. Här är en kort guide med pris, för- och nackdelar på de flesta typer av bänkskiva.
Pris på bänkskivan kan vara avgörande, men även stilen, vad passar i just ditt kök? Och inte att förglömma, den praktiska aspekten. Vilken bänkskiva håller längst och kräver minst underhåll?
Här har vi listat 9 olika typer av bänkskivor, laminat, rostfri bänkskiva, trä, kalksten och marmor, betong, granit, corian, mosaik och bänkskiva i glas.
1. Bänkskiva i laminat
• Pris: Jämfört med andra typer av bänkskivor så är en bänkskiva i laminat ett billigt alternativ.
• Fördel med laminat: Billigt, men kan ge illusion av ett dyrare material. Tåligt. Då priset är relativt lågt, är det något för den förändringsbenägna.
• Nackdel med laminat: En bänkskiva i laminat är fuktkänsligt i skarvarna, åldras inte vackert.
• Passande inredningsstil: En bänkskiva i laminat passar i alla kök beroende på vilken typ av laminatskiva du väljer. Perfekt om du vill komma undan med en hyfsat billig bänkskiva.
2. Bänkskiva i sten – kalksten och marmor
• Nackdel med marmor och kalksten: Marmor och granit är känsliga för syror (vinäger, vin och citron tillexempel), kan bli naggat av vassa/hårda föremål. Hårt material, porslin och glas kan gå sönder om man tappar mot skivan.
• Passande inredningsstil: Både marmor och kalksten är neutrala och oftast ljusa vilket gör att dessa bänkskivor passar till de flesta stilar och färger. Det man kan tänka på är att inte välja en blank marmor till högblanka luckor, det är alltid fint med kontraster.
3. Bänkskiva i sten – granit
• Fördelar med granit: Rent utseendemässigt är en bänkskiva i granit stilren, klassisk och elegant. Rent praktiskt är granit ett mycket hårt och tåligt material som står pall det mesta. Granit har dessutom lång livstid.
• Nackdelar ned granit: I och med att granit är ett hårt material så finns risk att glas och porslin kan gå sönder om du tappar det på bänkskivan. En bänkskiva i mattslipad granit kan bli repigt.
• Passande inredningsstil: En högglansig granitskiva ger ett lyxigt intryck, och den blanka skivan mot högglansiga skåpluckor kan kännas modernt och nästan lite futuristiskt. Svart granit i ett bistrokök passar alldeles utmärkt.
4. Bänkskiva i rostfritt
• Fördelar med en bänkskiva i rostfritt: En rostfri bänkskiva är klassisk, tålig och tidlös, och en rostfri bänkskiva från till exempel Ikea är ett billigt alternativ.
• Nackdelar med en bänkskiva i rostfritt: En rostfri yta kan lätt bli repig, och i värsta fall bucklig om man placerar heta grytor på bänken.
• Passande inredningsstil: Standardskivan passar i alla kök, den är tidlös och stiloberoende. Väljer du en designad bänkskiva passar den med fördel i ett modernt minimalistiskt kök, men även i ett bistrokök. Stora ytor med rostfritt för tankarna till ett industrikök.
5. Bänkskiva i massivt trä
• Pris: Varierande beroende på träslag, kvalitet och tillverkare – där allt från prisvärt till dyrt förekommer.
• Fördelar med en bänkskiva i massivt trä: En gedigen bänkskiva i trä är hållbart och tidlöst, som mjukar upp och ger ett varmt intryck i köket. Träet åldras vackert och är hållbart i längden om bänkskivan sköts.
• Nackdelar med en bänkskiva i massivt trä: Trä kan vara känsligt för fläckar och fukt. En bänkskiva i trä kräver ett visst underhåll för att hållas snyggt.
• Passande inredningsstil: En bänkskiva i ett neutralt träslag – exempelvis ek – passar i de allra flesta kök, väljer du en valnötsskiva blir stilen mer modern och exklusiv.
6. Bänkskiva i betong
• Pris: Gjuter du din egen skiva får du ner priset rejält, annars är en bänkskiva i betong dyrare än man kan tro.
• Fördelar med en bänkskiva i betong: Betong tål värme och de flesta vätskor (om du är noga med underhåll, bänkskivan måste impregneras), dock är betong i sig rufft och oftast inte helt perfekt, så lite fläckar här och där är inget att bry sig om.
• Nackdelar med en bänkskiva i betong: Betong ger en hård bänkyta som gör att porslin och glas kan gå sönder. Betongytan kan bli repig och fläckas av vätskor med syra, som vin och vinäger.
• Passande inredningsstil: En bänkskiva i betong kan fungera som en läcker kontrast i ett kök där man annars inte hade väntat betong. Våga blanda material, och våga bryta av det perfekta med den icke perfekta betongen.
7. Bänkskiva i corian (komposit)
• Pris: Dyrt.
• Fördelar med en bänkskiva i corian: Corian erbjuder stora variationsmöjligheter, det finns nästintill oändligt med färger och utföranden. Bänkskivan tillverkas i ett stycke utan skarvar vilket gör att du kan designa din bänkskiva precis som du vill. Corian tål de flesta vätskor.
• Nackdelar med en bänkskiva i corian: Corian är känslig för varma grytor och vätskor med syra. Kan bli repig, men dessa kan till viss del slipas bort.
• Passande inredningsstil: Corian är något för dig som vill bestämma helt hur din bänkskiva ska se ut och vara formad. Corian känns modernt, slimmat och stilrent.
8. Bänkskiva i kakel eller mosaik
• Nackdelar med en bänkskiva i kakel: Kakel kan spricka och det utsätts för hög värme och det kan vara svårt att hålla rent i fogarna.
• Passande inredningsstil: Kakel passar i alla kök beroende på vilken typ av kakel/mosaik du väljer. Väljer du vitt kakel som ovan blir det lite bistrokänsla över det, väljer du marockanskt kakel blir det en orientalisk touch. Det kan också kännas lantligt franskt med en kaklad bänkskiva.
9. Bänkskiva i glas
• Pris: Prisvärt.
• Fördelar med en bänkskiva i glas: Glas går att få i många olika färger och mönster, kan dessutom kombineras som stänkskydd. Glaset är mycket tåligt mot värme och nötning, samt väldigt lättskött.
• Nackdelar med en bänkskiva i glas: Glaset kan repas.
• Passande inredningsstil: Glas passar i ett modernt och stilrent kök.