5 kökskakel som trendar nu

Valet av kakelplattor i köket är i första hand en ren smaksak. Plattorna ska matcha resten av köket och bidra till ett balanserat helhetsintryck. Inför valet av kakelfärg kan det vara värt att fundera på vad du vill uppnå? Vill du ha ett kakel som är tidlöst så kan du välja ett vitt kakel det är ett säkert val som inte kommer att bli omodernt. Däremot behöver du inte ha samma kakel i all evighet ifall du inte vill det, kök kan moderniseras och förändras på en mängd olika sätt. Men att sätta kakel över diskbänken är ett enkelt sätt att förnya sitt kök för en relativt liten kostnad. Nedan har vi valt ut 5 olika typer av kakel som trender just nu.

Metro

Den världsberömda Metro kakel gjorde sitt intåg som väggdekoration i Paris tunnelbana, därav namnet Metro, och senare även i New York men då under namnet Subway. Skillnaden mellan originalplattorna Metro och Subway är att Subway är lägre fasad. Detta är Hill Ceramic version av Metro. En vit blank yta utmärkt på vägg i kök och i badrum. Se gärna till att ha en trevlig och riktad punktbelysning mot plattorna.

Blank

15×15 cm vitt blankt kakel är en av de mest vanliga kakelplattor som finns i Sverige. De sitter i simhallar, omklädningsrum och på sjukhus – och givetvis i våra hem. Kakelplattan är så vanlig att du inte ens lägger märke till den. Och det är både styrkan och förbannelsen med 15×15 vit blank kakel. Den bara finns. Men om man vill ger den dig obegränsade möjligheter att hitta på roliga saker.

Volans

Stilen med äldre mönster med blåa inslag, gör den som klippt och skuren i kök. Välj att sätta Volans bakom köksbänken eller varför inte göra en fondvägg vid matplatsen. Det kommer garanterat bli ett mysigare kök att vistas i. Man kan också sätta en rad eller dubbelrad med Volans kakel och komplettera med ett ljusgrått kakel som matchar men som också ser snyggt ihop med de grå mönsterblandningarna.

Lynx Prangos

Detta är en riktig häftig klinkerplatta. På håll ser det ut som man satt upp staplar omlott men kikar ni närmare är det en klinker med denna ovanligt smarta lösning. Måtten är 25 x 76 cm. och det går otroligt smidigt att sätta upp Lynx Prangos i exempelvis köket. Riktigt läckert blir det att sätta upp den bakom diskbänken och ni kommer garanterat få det coolaste köket i kvarteret. Tonen är gråbrun så varför inte ta steget ut och måla bruna väggar i ert nya kök.

Carbon

När man lägger rektangulära klinker 30×60 cm är det många som väljer att lägga de i ”Tegelstensförband”. Det innebär att man lägger en rad klinker och nästa rad plattor skjuter man fram en halv klinkerplatta. Man skapar då en rörelse i rummet som är spännande. Lägg gärna golvklinker så att plattorna faller i det naturliga ljusets riktning. ”Tegelsten” eller ”Halvförband” som det också kallas blir bäst om man lägger en fogbredd på 2-4 mm och att man låter färgen vara lite avvikande klinkerplattan för störst effekt.