5 saker att tänka på när du väljer kakel till badrummet

1. Stilen

Stilen är mycket viktig för vilket kakel du ska välja. I allmänhet kan badrumsstilar delas in i fyra olika kategorier:

Den klassiska med helfärgade plattor med släta ytor eller klassiska mönster
Den minimalistiska utan överflödiga detaljer med vanliga, enkla plattor med raka, något vassa hörn och raka linjer
Den organiska med mjuka, rundade former, hörn och släta ytor.
Den rustika där ytan är grövre och de naturliga färgerna och strukturen på materialen är tydliga.

2. Rummets storlek

Stora kakelplattor på golvet i ett litet badrum ett harmoniskt intryck eftersom golvet känns mer som en enhetlig yta. Omvänt betonar små kakelplattor i ett stort badrum storleken på rummet – just för att det finns så många plattor. Problemet med stora plattor är å andra sidan att de kräver ett jämnare golv för att ligga helt plant.

3. Rummets form

I ett kvadratiskt utrymme betonar fyrkantiga plattor formen på rummet, medan rektangulära plattor kan ge ett visuellt intryck av antingen ett längre eller bredare utrymme. På samma sätt kan du påverka intrycket av bredden och längden i rektangulära utrymmen genom att vända riktningen på rektangulära plattor så att de antingen förstärker eller bryter mot formen på rummet.

4. Kontrast

Kontrasten mellan färger, glans och kakelstorlek, liksom färgen på din badrumsinredningar, hjälper till att skapa dynamik i badrummet. Här är det säkra valet att välja vitt porslin för handfat och kommod – eller svart om det ger en mer spännande kontrast till plattorna och resten av inredningen. Men var noggrann om du väljer färgad sanitet. Det kan ta många år innan årets modefärg blir modern i badrum igen.

5. Står möblerna på golvet eller hänger de på väggen?

Om badrumsmöblerna står på golvet, försök så långt som möjligt att träffa hörnen på dem med fogmassan. Det ger det mest harmoniska intrycket. På samma sätt kan du använda rektangulära plattor i samma längdriktning som möblerna för att få dem att se längre ut. Om du har hängande möbler och en vägghängd toalett behöver du inte ta hänsyn till detta när du placerar plattorna – och få en mycket enklare rengöring. Samtidigt gör hängande badrumsmöbler små badrum större.

Tips från VVS och Bad