10 smarta tips när du ska bygga garage

Att bygga garage innebär mycket planering och det är många saker att tänka på. Här är våra tio topp bästa tips på vad som är viktigt att ha i åtanke när man skall bygga ett garage.

1. Kontrollera vad du får bygga

Börja alltid med att kontakta din kommun för att se vilka regler för komplementbyggnad som finns. I detaljplanen finns ofta regleringar för storlek, totalhöjd, byggnadshöjd och så vidare. I vissa orter finns till och med angivelser för vilka typer av takbeklädnad eller kulörval som krävs för att godkänna ett bygglov. Det är bättre att kontrollera eventuella begränsningar innan man börjat planera än att få ändra under bygglovsprocessen.

2. Beställ garaget först

Ett av de vanligaste misstagen som görs är att man gjuter en platta för ett garage med en storlek man tror att man ska bygga. Det slutar ofta med att man får göra dyra anpassningar för att garaget skall passa plattan. Bestäm först vilket garage du skall bygga och se till att få klart ritningarna för grunden innan du gjuter. Beställer du garage av oss på Mellby Garage ingår ritningar för grund när du köper ett garage.

3. Planera för mer än plats för bilen

Många är i behov av extra förvaring, boyta eller plats för hobby. Garaget är en bra möjlighet att ge plats åt detta. Våra samtal med kunder som ska utforma sitt garage handlar ofta om andra drömmar än bara plats för bilen. De vill ha någonstans att förvara säsongsbetonade saker som sommarmöbler, vinterkläder, trädgårdsartiklar eller sportutrustning. Andra vill ha extra boyta och tittar på garage med övervåning. Läs gärna våra tips om utrymme i garaget och testa att inreda ditt garage i Room Sketcher, vilket är både enkelt och roligt.

4. Måste garaget brandklassas?

När du ska bygga garage kan placeringen påverka om du behöver brandskydd eller inte. En enkel regel är att om ditt garage hamnar närmare bostadshuset än åtta meter måste du ha brandskydd. Kravet gäller den del av garaget som hamnar inom åtta meter från närmsta byggnad. Det räcker med att en av byggnaderna är brandskyddade, så uppfyller ditt hus gällande brandklass behöver alltså inte garaget brandklassas. Uppgifter om brandklassning av ditt hus ska din husleverantör kunna redovisa för.

5. Garageport med motor – för en enklare vardag

Försäljningen av portmaskiner ökar kraftigt och vi på Mellby Garage får numera betydligt fler beställningar av portar med maskineri än utan. Den största förtjänsten med en motoriserad garageport är för de allra flesta den bekvämlighet i vardagen som det innebär. Att slippa kliva ur bilen för att öppna och stänga porten resulterar i ett ökat användande av garaget. Något som många kanske inte tänkt på är att den motoriserade porten även får en mycket mjuk och jämn öppnings- och stängningsrörelse vilket medför mindre slitage på garageporten och resulterar i sin tur i en längre livslängd. Med dagens priser är det en förhållandevis billig investering att köpa en garageportmotor. Fundera också på om du vill ha en stor eller två mindre portar.

6. Isolera garaget

Om man ska isolera sitt garage är en vanlig frågeställning hur mycket man i så fall ska isolera. Svaret är att det beror på hur garaget ska användas och vart i Sverige du bor. De allra flesta väljer ett isolerat garage, eftersom många ser fördelarna som ett isolerat garage kan ge. I ett isolerat garage kan du förvara saker som inte får frysa under vintern som sommarväxter, färgburkar, båtmotorn eller liknande. Med ett isolerat garage får du också en varm arbetsplats under vintern.

7. Skapa rätt förvaring

Med rätt garageinredning kan du skapa ett snyggt garage som rymmer mycket. Garaget är ett perfekt ställe för förvaring. Det är inte bara trädgårdsredskap eller bilvårdsprodukter som ska få plats. Med dagens öppna planlösningar i bostadshus är det många som skapar extra klädförvaring i garaget. Hockeyutrustning, skidor och vinterkängor behöver sin plats på sommaren samtidigt som fiskeutrustning, utemöbler och sommarleksaker behöver plats för att vinterförvaras. Det är viktigt att få bort prylarna från golvet och med skåp, lådor och hyllor kan man nyttja såväl väggar som tak för förvaring.

8. Billyft i garaget

För dig som vill kunna meka med bilen i garaget och vill få in en billyft gäller det att planera rätt. För att få extra höjd i garaget kan du med hjälp av exempelvis en saxtakstol få ett rest innertak. Det ger högre innertakshöjd för en del av garaget men bara om du bygger en bredare variant eftersom utrymmet annars blir för litet. Eftersom kommunen ofta har begränsningar för byggnadshöjd eller totalhöjd på garaget som gör att du inte kan bygga för högt är det få som kan bygga höga väggar för att få utrymmer för en pelarlyft. Många mekare väljer att köpa en bra kontorsstol med nackstöd och tippfunktion. Då sitter de bekvämt under bilen och kan arbeta utan att garaget behöver vara onödigt högt.

9. Kräv garantier

När du köper ett garage skall du kräva garantier från den leverantör eller snickare som du köper det av. Det är du som är byggherre och sitter med hela ansvaret för att byggnaden uppfyller svensk bygglagstiftnings alla krav. Får du inga garantier på att leverantören tar det ansvaret så är det bara du som är ansvarig. Mellby Garage lämnar skriftlig byggnormsgaranti vilket du bör kräva oavsett vilken leverantör du väljer för att inte råka ut för fuskbyggen.

10.Dröm stort!

Vad har Google, Amazon, Apple och microsoft gemensamt? Alla dessa företag startades i ett garage. Dröm stort – bygg ett garage

Vill du ha hjälp att planera för ditt drömgarage? Tveka inte att kontakta oss!

Artikel från Mellby Garage