Så fixar du ett proffsigt hemmakontor

I dessa Coronatider är det allt fler som jobbar hemifrån. Samtidigt som det finns många fördelar med att jobba hemifrån så kan det samtidigt vara en utmaning att få till fokus och rutin. A och O är att avsätta en specifik plats för ditt homeoffice där du känner dig bekväm. Nedan har vi samlat ihop 5 viktiga saker att tänka på när du skapar ditt nya super proffsiga kontor.

Ifall du inte har ett område som du kan avsätta till kontor så hjälper vi dig att hitta en lösning!

1. RÄTT BELYSNING

Belysningen är viktig för hemmakontorets funktionalitet och dig. Med rätt belysning  kan du koncentrera dig bättre på arbetet. En taklampa är bra, men ännu bättre om du kan förstärka upp med en skrivbordslampa som lyser upp ditt dekorativa och praktiska skrivbord.

 

2. ORDNING OCH REDA

Förvaringsmöbler för mappar, tidningar, böcker med mera är ett måste för att skapa ordning och reda. Ett öppet hyllsystem är bra om du har snygga mappar som blir till en fin dekoration och ger samtidigt en personlig inredning till ditt kontor. Byråer med dörrar är bra att kunna stänga igen om man inte har ordning på sina papper, mappar etc. Små sakerna som brukar finnas på ett skrivbord kan skapa en känsla av ett oorganiserat skrivbord. Självklart finns det många smarta förvaringslösningar. Med tidningshållare, lådor och korgar kan du förvara dina papper, gem, häftapparat och andra kontorstillbehör.

 

3. SITT BEKVÄMT I HEMMAKONTORET

Om möjligt, försök att skapa en praktisk och bekväm arbetsplats hemma. En arbetsplats där du har en skön och bekväm kontorsstol. När du ska köpa en kontorsstol till hemmakontoret bör tänka på hur många timmar du ska spendera i stolen. Är det flera timmar bör du välja en bekväm kontorsstol med ett bra ergonomiskt stöd för ryggen. Det finns även stolar där du kan justera både höjd, säte, rygg och armstöd för att du ska få så bra sittposition som möjligt. Har du en öppen arbetsplats i hemmet eller använder du platsen för korta stunder föredrar du förmodligen en dekorativ stol. En kontorsstol behöver inte vara klumpig, då det finns många stolar som kan passa in i din inredningsstil. Väljer du en stol med hjul kan ett golvskydd vara bra att ha för att inte lämna märken från kontorsstolen.

 

4. ETT SKRIVBORD SOM PASSAR DIG OCH DINA BEHOV

Ditt hem är troligtvis inte anpassat för en ergonomisk arbetsplats. Men gör det bästa utav situationen.
En inredningstokig väljer ett skrivbord efter sin smak av inredning medan en annan väljer efter det praktiska. Skrivbord ska vara praktiskt och snyggt utifrån storlek och material.

Med ett höj- och sänkbart skrivbord kan du variera mellan sittande och stående arbetsställning, som är ett utmärkt ergonomiskt val. Små skrivbord är bra för enkelt kontorsarbete, medan ett hemmakontor kräver mer skrivbordsutrymme. Ett skrivbord med lådor gör det enkelt att organisera kontorsmaterialet. Ett minimalistiskt skrivbord utan stora lådor ger enkel inredning och bra benutrymme. Skrivbord i trä ger komfort för hemmakontoret, medan svartmetall skapar ett enkelt uttryck.

5. SKAPA EN INSPIRERANDE ARBETSPLATS

En inspirerande arbetsplats ökar motivationen och produktiviteten. Se därför till att skapa en inspirerande arbetsplats; ställ fram en fin växt på skrivbordet, en bild på familjen och din favoritmugg. Häng upp en tavla eller liknande nära skrivbordet där du kan sätta upp post-it-lappar med idéer, hänga upp viktiga papper eller dekorativa foton som är relevanta till just ditt arbete.