5 tips för ett eco-badrum!

1. Föredra hållbara produkter

Idag kan du också köpa komposterbara tandborstar, hårborstar och badborstar av trä, bambu och majsstärkelse. Välj badrumsprodukter som är snälla mot din hälsa och miljön, framför skadlig och svårnedbruten plast.

Väj alltid miljövänligt toalettpapper tillverkat av återvunnet och oblekt papper. Går enkelt att köpa online och få hemleverans.

Det finns flera textilier av ekologisk bomull och bambu att använda i badrummet. Linne är också ett bra miljöval och är väldigt slitstarkt tyg. Många hamam-handdukar av linne är härliga att svepa in sig i och passar lika fint på stranden som i badrummet.

2. Energisnåla handdukstorkare

Föredra en handukstorkare som har en inbyggd termostat med timerfunktion. Detta minimerar att energi förbrukas i onödan.

3. Vattensparande duschmunstycke

Trots att en vanlig dusch brukar tar 5 minuter, kan vattenförbrukningen bli så hög som upp till 70 liter. I Europa är förbrukningen för personlig hygien oerhört hög. I genomsnitt förbrukar vi ca 160 liter vatten per person och dag. Idag finns det många vattensparande duschmunstycke på marknaden att välja bland.

4. Golvvärme

Visste du att du sparar energi med golvvärme? Det ger en stor värmeavgivande yta och man kan därför sänka temperaturen i huset en till två grader, och den upplevda värmen är ändå behaglig. På så sätt sparar man energi för att värma huset.

5. Vattensparande toalett

En snålspolande toalett kan spara upp till 80% vatten! En vattensnål spolbar toalett påminner till funktionen om en vanlig vattentoalett men den använder, som namnet säger, mycket liten mängd vatten, endast ca 0,2 – 0,5 liter beroende på modell. En normal vattentoalett använder ca 6 – 9 liter.