Marmor i köket och badrummet

Marmor är en metamorf bergart som till större delen består av kalkspat som utsatts för höga temperaturer och högt tryck i flera miljoner år. I sin naturliga färg är marmor vit, men eftersom den har påverkats av väder och föroreningar av olika slag så får den mörkare, insprängda nyanser. Marmor har varit väldigt populärt länge och människan har brutit stenarten i flera tusen år. En av de populäraste marmorsorterna är den så kallade Bianco Carrara marmorn från Italien, som på senaste år har blivit enormt populär i både badrum och kök.

När det gäller att skapa en lyxig, elegant utseende för ditt badrum, är marmor kakel vanligtvis gå till alternativet. Det har attraktiva ådring och virvlar som ger varje bit ett unikt utseende så ingen två plattor är exakt densamma. Marmor har också en slät, blank yta som reflekterar ljuset för en ljusare effekt i ditt badrum. Plattan finns i en rad olika färger, inklusive vit, svart, grå, rosa, blått och grönt, så det ger en stor designflexibilitet.

På grund av det sätt som det görs, är marmor ett extremt hårt material. Om du släpper ett glas på en marmor klinkergolv, kommer det sannolikt bryta sig in i hundratals bitar eftersom ytan är så fast. Som ett resultat, är marmor en av de mest hållbara alternativen för badrum kakel. Om underhålls, kan du räkna med din marmor kakel att pågå i åratal.

Kalksten och marmor har väldigt olika strukturer. Kalksten är något mer rustikt och ger en lite grövre känsla än marmor, som upplevs som lite mer glansig och slät. De kontrasterande ytorna kan skapa otroligt vackra resultat när de sätts samman på ett korrekt och harmoniskt sätt.

Dess naturliga marmorering och neutrala färgpigment gör dem till det perfekta materialet att använda och skapar tillsammans en struktur och sensorisk upplevelse som är oöverträffad. Men hur kombinerar du dessa naturstenar för optimal funktionalitet och estetik?

Marmorstenen hittas framför allt vid äldre sjöbottnar. Grunden för marmor är kalksten och själva marmorn bildas när kalksten utsätts för ett rejält tryck och höga temperaturer under en längre tid. Värmen och trycket på stenen gör att dess strukturändras. Det förändrar kalkstenens egenskaper och utseende i sådan utsträckning att stenen ses som en ny form av stenart. Marmor bryts över hela världen. I Sverige finns det till exempel marmorgruvor i Kolmården och i Ekeberg vid Hjälmarens strand. Det finns dessutom dolomitmarmor vid Sala silvergruva.

Liksom kalkstenen är marmorsten däremot också känsligt för syror. Syror förekommer vanligen i vissa rengöringsmedel, vin, juice och i kolsyrade drycker. Det betyder inte att själva stenen går sönder om den utsätts för sådana medel. Däremot är det risk att marmorstenen får skönhetsfläckar.

En väl polerad marmorsten är mer tät och beständig mot fukt och syror och fläckas därmed mindre lätt. Det går många gånger dessutom att minska risken för fläckar genom att vaxa marmorn. Förutom att stenen då får ett bättre skydd mot frätskador, får stenen en djupare färg.

Funderar du på att integrera marmor i ditt hus?

“Vi har många års erfarenhet inom installation av både kakel och bänkskivor av marmor och hjälper dig gärna” säger Marek Dobrowolski, VD på Dobro Byggkonsult.