Så ljussätter du ditt kök!

För många är köket den viktigaste platsen i hemmet där man både äter, läser och umgås mm. I köket är det viktigt med olika typer av ljus beroende på om man vill laga mat eller äta en god middag. Ljussätt med flera olika ljuspunkter som kompletterar varandra. Dela upp köket i olika “rum” och belys varje rum efter vad som görs i rummet, minst 4 rum med olika behov skall ljussättas.

RUM 1: MATLAGNING

Vid matlagning vill man ha ett bra arbetsljus med fin färgåtergivning så maten ser god och aptitlig ut. Belysning med LED eller halogen är att rekommendera över arbetsbänken och spisen.

RUM 2: MATBORDET

Över matbordet välj gärna en armatur som har riktat ljus nedåt bordet gärna med en metall skärm som ger ett bländfritt ljus, sätt i en glödlampa eller halogen som ger ett fint och behagligt ljus över maten eller läxorna.

Tänk på att sätta en starkare ljuskälla över ett mörkt bord då ljuset “äts upp” av den mörka ytan. Välj en armatur som sprider ljus över hela bordet. Har man ett längre bord kan man hänga upp flera armaturer i rad för att få spridning av ljuset på hela bordet. Koppla en dimmer till och få den variation av ljus du vill ha beroende på vad man gör i köket.

RUM 3: ALLMÄNBELYSNING

I taket har det varit vanligt med lysrör för att få ett brett ljus över hela köket.Idag väljer många plafonder eller spotlights istället kopplat till en dimmer. Fördelen med spotligts är att man kan bestämma vilken spridning och vart man vill rikta ljuset någonstans, tex. mot köksluckor, kyl/frys eller arbetsbänkar.

Plafonden ger ett mjukare allmänljus som sprider sig jämnare ut i köket. Det blir helt enkelt ett behagligare ljus utan lysrör i taket, sätt dom i garaget eller förrådet istället!

 

RUM 4: MYSBELYSNING

Glöm inte bort myslamporna som man kan hänga tex. över en bardisk gärna i ett par eller i fönstren. Effektfull belysning på väggarna med armaturer för riktat ljus upp och ner är en given plats i köket. Har man skåp med glas dörrar är det trevligt med belysning inne i skåpen, idag finns många varianter med LED som med fördel kan placeras inne i skåpen.

LED är ett ljus som passar utmärkt till effekt belysning och dekoration. Idag finns många ledljuskällor med ett behagligt varmvitt ljus.

 

Artikel från lampan.se